Bertvdw » Specials » Manipuleren
Van lezen word je wijzer

Manipuleren doen we allemaal

Manipuleren doen we allemaal Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met manipuleren. Er is geen ontkomen aan, of je wilt of niet. Iemand zal proberen van jou iets te weten te komen of gedaan te krijgen, terwijl jij probeert je doelen te bereiken en daarvoor mensen moet motiveren. Soms is het nodig om te liegen om bijvoorbeeld geen paniek te zaaien, of de zaak te laten ontploffen. Maar meestal kun je andere instrumenten hanteren om invloed uit te oefenen.

Lichaamstaal

Vast staat dat je altijd je best zal moeten doen om anderen voor je te winnen. Denk aan je lichaamstaal en hou het hoofd koel. Zorg dat de boodschap duidelijk en eenvoudig is. Of je nu moet duwen (overtuigen) of trekken (onderzoeken) om iets gedaan te krijgen. Hou het simpel. Deze special is bedoeld om een kijkje te geven in de wereld van de manipulatie.

Links naar de artikelen die in de korte hoofdstukjes besproken worden vind je onderaan dit artikel.

De Kunst van het liegen

Liegen doen we allemaal wel eens ook al beweren we van niet (!) Met een leugentje kan je iemand blij maken. Voorbeeld. Een baas tegen zijn ondergeschikte: “Wat heb je dat goed gedaan.” De baas weet dat het nog beter kan en de ondergeschikte voelt zich door zijn opmerking aangespoord om dat ook te doen. Belangrijk is dat er geen schade wordt toegebracht. We hebben het niet over bedrog, want dat is niet toegestaan.

Invloed krijgen doe je zo

Deze boekbeschrijving gaat over ‘Invloed’ van Robert. B. Cialdini. Hij beschrijft een zestal beïnvloedingswapens die van pas komen. Aan de orde komt ook de klik-zoem-methode.

Is oprechtheid wel zo eerlijk

De meeste mensen vinden dat zij eerlijk en oprecht zijn terwijl onderzoeken hebben uitgewezen dat een man gemiddeld zes keer en een vrouw drie keer per dag liegt tegen partner, baas en collega’s. Is dat zo erg?

Professioneel manipuleren

Het boek “Manipuleren op je werk” van Frank van Marwijk wordt hier besproken. Frank noemt manipuleren beïnvloeden via onbewuste kanalen. Je zou het ook overtuigingskracht kunnen noemen of motiveren. Het boek staat boordevol tips en trucs hoe je iets voor elkaar kunt krijgen als werknemer maar ook als manager.
Handvatten om meer invloed te krijgen

Handvatten om meer invloed te krijgen

Robert B. Cialdini bekent in zijn boek Invloed dat hij zijn hele leven lang een sukkel is geweest. Hij weet dat hij dankbaar doelwit is geweest van colporteurs, fondsenverwervers en zakenlieden die al…
De kunst van het liegen

De kunst van het liegen

Elk mens liegt wel eens, ook al zegt die van niet. Maar dat wil niet zeggen dat elke leugen is toegestaan. Alleen die leugen is toegestaan die aangenaam overkomt, charmant is, schoonheid bezit en geen…
Is oprechtheid wel zo eerlijk

Is oprechtheid wel zo eerlijk

Iedereen heeft te maken met eerlijkheid, oprechtheid, manipuleren en liegen. De meeste mensen vinden dat zij eerlijk en oprecht zijn terwijl onderzoeken hebben uitgewezen dat een man gemiddeld zes kee…
Professioneel manipuleren

Professioneel manipuleren

Wordt het niet tijd voor salarisverhoging of de beloofde promotie die steeds maar wordt uitgesteld? Wat te denken van jouw aanpak die de beste is. Hoe kun je de collega’s hiervan overtuigen? Je verhaa…
Gepubliceerd door Bertvdw op 20-01-2010, laatst gewijzigd op 19-09-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Auteur: Robert B. Cialdini
  • Titel: Invloed (De zes geheimen van het overtuigen)
  • Uitgever: Academic Service
  • ISBN 978 90 5261 715 2
  • Auteur: Frank van Marwijk
  • Titel: Manipuleren op je werk
  • Uitgever: Haystack
  • ISBN: 9789077881637
Schrijf mee!